eISSN: 2354-0265
ISSN: 2353-6942
Health Problems of Civilization Physical activity: diseases and issues recognized by the WHO
Bieżący numer Archiwum Online first O czasopiśmie Rada naukowa Recenzenci Bazy indeksacyjne Prenumerata Kontakt Zasady publikacji prac Opłaty publikacyjne Standardy etyczne i procedury
Panel Redakcyjny
Zgłaszanie i recenzowanie prac online
2/2016
vol. 10
 
Poleć ten artykuł:
Udostępnij:
streszczenie artykułu:
Artykuł przeglądowy

PROZDROWOTNE DZIAŁANIE MIODU MANUKA

Natalia Grzebisz
1
,
Elwira Grzebisz
2

  1. The Jerzy Kukuczka Academy of Physical Education in Katowice, Poland
  2. Warsaw University of Life Sciences, Poland
Health Problems of Civilization, 10(2): 43-50
Data publikacji online: 2016/06/20
Pełna treść artykułu Pobierz cytowanie
 
Metryki PlumX:
Miód pszczeli znany jest od wieków jako produkt spożywczy korzystnie oddziaływujący na organizm człowieka. W zależności od stężenia metyloglioksalu (substancji przeciwbakteryjnej) miody oznaczane są wartościami od 30 do 550 w przypadku metody MGO lub od 5 do 20 przy metodzie UMF. Dotychczasowe badania wykazały, że wysokie stężenie metyloglioksalu w miodach Manuka wspiera mechanizmy obronne organizmu m.in. poprzez pobudzanie wzrostu liczby probiotycznych bakterii jelitowych. Właściwości antybakteryjne miodu pozwalają na wykorzystanie go w leczeniu ran i odleżyn oraz przeciwdziałają stanom zapalnym w organizmie, co jest istotne w treningu sportowym.

Najważniejsze wyniki badań wykazały, że miód pozytywnie wpływa na zwiększenie odpowiedzi immunologicznej organizmu, działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, leczenie ran i zatrzymanie rozwoju szkodliwych bakterii, jak np. gronkowiec złocisty. Jego spożywanie zapobiega zmianom miażdżycowym. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. Wysoka zawartość metyloglioksalu i co za tym idzie, szczególne właściwości prozdrowotne miodu Manuka, mogą być wykorzystywane w diecie i suplementacji u sportowców.

Zmiany zachodzące w organizmie pod wpływem wysiłku fizycznego, min. zjawisko stresu oksydacyjnego, zwiększenie ilości wolnych rodników powodują obniżenie możliwości

wysiłkowych organizmu i zmniejszenie bariery immunologicznej, na która szczególnie narażeni są sportowcy zimowi. Negatywnym skutkom może przeciwdziałać suplementacja miodem Manuka, na co wskazywać mogłyby dotychczasowe wyniki badań nad właściwościami prozdrowotnymi tej substancji. Negatywne czynniki są blokowane w organizmie sportowca przez miody (Davis, Perez 2009), ale miód Manuka może w szczególności pozytywnie oddziaływać na stan zdrowia osób aktywnych fizycznie.

Poniższa praca ma na celu przedstawienie prozdrowotnych właściwości miodu Manuka.

Honey properties are determined by the level of methylglyoxal (antimicrobial substance) from 30 to 550 in the case of MGO method or from 5 to 20 by UMF method. Previous studies have shown that high levels of methylglyoxal in Manuka honey support the body’s defense mechanisms, mainly by stimulating the growth of probiotic intestinal bacteria. The antibacterial properties of honey make it possible to use it to treat wounds and bedsores and prevent inflammation in the body, which is important in a sports training.

The most significant study results showed that honey has a positive effect on increasing the

body’s immune response as it is highly antioxidant and anti-inflammatory. It means it can be

used in healing wounds by stopping the growth of harmful bacteria, for example : Staphylococcus aureus. Its intake prevents the atherosclerosis. Moreover, acetylcholine present in Manuka honey lowers blood pressure and improves blood circulation, choline has a protective effect on the liver and increases the secretion of bile. Metal ions stimulate the production of red blood cells and hemoglobin. The high content of methylglyoxal, and thus, the specific health benefits of Manuka honey can be used in the diet and supplementation of athletes. Changes occurring in the body due to physical exercise, like the oxidative stress, increase the level of free radicals ,and in result,cause a fall in the exercise potential of the body as well as reduce the immunological barrier. This problem can be particularly observed in winter athletes. Current research results on pro-health properties of Manuka honey have indicated that it can counteract those negative effects. Namely, negative factors of physical exercise are blocked in an athlete’s body by honey [1], and Manuka honey may, in particular, have a positive impact on the health of physically active people.
słowa kluczowe:

metyloglioksal, miód, Manuka, substancje przeciwzapalne


© 2024 Termedia Sp. z o.o.
Developed by Bentus.